Stiai despre…?

STIAI DESPRE...?

Fatetele dentare

 

Imagini pentru les facette dentaire

Fatetele dentare sunt niste ”cochilii” foarte subtiri,care sunt plasate pe partea din fata a dintilor anteriori. Ele pot schimba nuanta,forma si alinierea dintilor,oferind un zambet perfect.

Indicatiile fatetelor dentare sunt multiple:

-imbunatatirea formei si dimensiunii unui dinte;

-eliminarea spatiului dintre doi dinti;

-o nuanta uniforma si mai alba a dintilor,atunci cand albirea dentara nu ofera o solutie satisfacatoare;

-alinierea dintilor,atunci cand malpozitia este moderata si nu trebuie utilizata metoda ortodontica.

 

Cat dureaza-in cat timp se realizeaza?

De la momentul in care pacientul paseste in cabinetul stomatologic pana la cimentarea fatetelor,este nevoie de trei vizite,si anume:

-consultatia initiala,in care medicul face o examinare clinica si radiologica a dintilor pe care urmeaza sa se aplice fatetele,doleantele pacientului fiind ascultate deasemenea. Aceasta vizita se incheie cu amprentarea dintilor si realizarea wax up ului;

-in cea de-a doua sedinta,pacientul poate vedea cum vor arata dintii in cavitatea bucala,pe un model realizat de tehnicianul dentar;

-cea de-a treia vizita,este cea in care pacientul va pleca mai increzator si cu zambetul pe buze,intrucat acum se vor cimenta fatetele.

 

Rezultatul este foarte natural,fatetele ceramice nu se disting de dintii naturali.

Este foarte important ca pacientul sa aiba o igiena dentara exemplara si sa asculte indicatiile medicului,pentru ca dintii naturali,cei pe care sunt aplicate fatetele sa nu se compromita.

De asemenea,controalele periodice sunt obligatorii,pentru igienizare dentara profesionala.

Exista si situatii in care sunt contraindicate fatetele. Cand?

-dinții sunt supuși unor traume ocluzale severe: de exemplu la pacientii cu bruxism sau parafuncții, fatetele dentare sunt contraindicate;

-dintii au o structură coronara distrusa: în cazul fracturilor dentare severe,cand structura rămasă nu poate susține fateta dentara;

-dintii au malpozitii severe,in care este necesar aparatul ortodontic.

STIAI DESPRE...?, Uncategorized

Coroana dentara

Coroana protetică,permite acoperirea completă a unui dinte natural, cu scopuri funcționale și estetice.

Ce este coroana dentara?

Este o proteză dentară, formată în mod tradițional dintr-un miez metalic și un înveliș ceramic exterior: acest tip de coroană este foarte fiabil din punct de vedere funcțional, dar permite,rezultate estetice mai limitate, deoarece punctul de joncțiune coroana- dinte natural constă intr-o margine metalică subțire,usor vizibilă, de culoare închisă. Miezul metalic inhibă, de asemenea, orice efect de transparență și luciu, dând dintelui o culoare gri, cu siguranță nu foarte naturală.
Imagini pentru capsula metalo ceramica
Coroana metalo ceramica vs coroana ceramica pe suport de zirconiu
În prezent, există soluții protetice care sunt mult mai satisfăcătoare din punct de vedere estetic, deoarece,utilizează materiale care sunt capabile să restabilească efectele de mare naturalețe. Este cazul coroanelor integral ceramice (adică fără schelet metalic) și a celor   ceramice cu miez de oxid de zirconiu, care, în plus față de asigurarea unor rezultate excelente de stabilitate și rezistență, reproduc transluciditatea smalțului dentar.
Cand folosim coroana dentara?
Este necesar să se recurgă la protezarea unui element natural în prezența unui dinte cu distructie mare , pentru a fi mai rezistent, prevenind fractura acestuia. Coroana dentară este de asemenea recomandată in cazul dintilor cu tratamente ale canalelor radiculare ,atât pentru a crește rezistența dintelui tratat,cat si pentru a îmbunătăți estetica,evitand  colorarea in timp a smaltului,ca rezultat al terapiei canalului radicular .
De asemenea, este posibilă utilizarea coroanei protetice în cazul dinților fracturati sau sparti si în cazul anomaliilor estetice de formă și culoare.
Cat dureaza protezarea unui dinte?
Numărul de sesiuni necesare aplicării unei coroane dentare poate varia,de la un minim de unul (dacă se utilizează tehnica digitală Cad-Cam pentru studiu și pregătirea coroanei) până la aproximativ 4-5: în general, se poate afirma ca,cu cât numărul programărilor este mai mic, cu atât este mai mare riscul de limitări estetice în rezultat. De fapt, este important  să fie probata, modificată și retușată înainte de fixarea finală, pentru a obține un rezultat final care să fie cu adevărat satisfăcător atât pentru pacient, cât și pentru medic.
Durata coroanei dentare depinde de mai mulți factori: – Igienă orală:  igiena dentară corectă ,dinții trebuie periati de cel puțin două ori pe zi,eventual dupa fiecare masa, -igienizare profesională si controale periodice,recomand la fiecare șase luni,– Situația dintelui implantat: coroana metalică / ceramică se poate uza dacă pacientul obisnuieste sa manance alimente foarte dure, – Viteza cu care se retrage gingia: odata cu vârsta, gingia se retrage, iar coroana ramane „scurta” .Viteza variază,în mod natural odata cu vârsta.
STIAI DESPRE...?, Uncategorized

SENSIBILITATEA DENTARA LA RECE SI LA CALD:DESCOPERA CAUZELE SI AFLA REMEDIILE!

 

sensibilitate dentara

O durere bruscă sau ascutita atunci cand consumam un aliment sau o băutură rece sau calda. Acesta este principalul simptom al hipersensibilitatii dentare, o afectiune care poate fi cauzata de numerosi factori. Ce măsuri de precauție și ce remedii putem lua,pentru a scapa de disconfortul cauzat de dintii sensibili?Despre aceste lucruri vom vorbii in articolul prezent.

 

Bauturile, produsele alimentare, aerul rece: cum se manifesta sensibilitatea?

Jumatate din populație suferă de hipersensibilitate dentara.Patru din cinci dintre cei care sufera de sensibilitate simt o intepatura dureroasa la alimente sau băuturi reci, în timp ce unul din patru simt la alimente sau băuturi calde iar unul din cinci simt atunci cand consuma alimente dulci. Doua din cinci persoane (20% din populație) sunt sensibile chiar și cand respira aer rece.Dar haideti sa vedem ce cauzeaza acest discomfort!

 

CAUZELE DINȚILOR SENSIBILI:

Sensibilitatea dinților este cauzată de expunerea dentinei,partea care acoperă partea pulpara a dintelui. Dentina este traversată de numerosi tubuli care contin fibre nervoase iar atunci când acestea nu au o protecție suficientă,raspund la stimuli de diferite tipuri (termici, chimici sau tactili) cu durere.

 

In mod normal, protecția dentinei este asigurată de smaltul dinților și de gingie,care au rolul de a nu permite contactul dentinei cu mediul bucal.Există mai mulți factori care pot duce la o protecție mai slaba a dentina, expunerea la stimuli care declanșează durerea. Expunerea poate fi determinată de mai mulți factori:

 

Abraziunea- determinată de un periaj incorect, prea viguros, cu periuțe de dinți excesiv de dure sau pasta de dinti de calitate scăzută determină eroziunea progresivă a smalțului la nivelul coletului (adică aproape de gingie) și retractie gingivală (așa-numitele „gingii retrase“ ). Un aport excesiv de băuturi sau alimente acide, cum ar fi iaurt, băuturi carbogazoase, suc de fructe, poate ajuta la uzarea smalțului. O situație care se poate produce,ca rezultat al utilizării prelungite a acizilor sau în special a apelor de gură la pacientii care suferă de reflux gastric sau tulburări de alimentație (anorexie sau bulimie).

Bruxismul poate fi cauza unei uzuri progresive a smalțului din cauza frecării suprafețelor dentare.

In plus, unele afectiuni dentare (caria la colet, gingivita) sau acumularea de placa bacteriana pe suprafetele radiculare pot fi declanșatoare de sensibilitate dentară.

Unele tratamente, proceduri dentare de rutină și tratamentele parodontale pot provoca sensibilitatea temporara (timp de 4-6 săptămâni) a dintilor. Printre acestea putem menționa albirea profesională,aplicarea unei coroane pe dinte vital.

 

TRATAMENTUL DINTIILOR CU SENSIBILITATE. Ce putem face acasa si cand e cazul sa vizitam medicul dentist?

Tratamentul pentru dinți sensibili este împărțit în două categorii principale:

-terapii profesionale prin care se sigileaza tubulii dentari;

-masuri pe care pacientul le poate lua pentru a prevenii uzura smaltului si retractia gingivala.

Principala masura este igiena orala riguroasa: periajul trebuie efectuat corect, atent și delicat,folosind o periuță de dinți de duritate medie,folosirea atei dentare,ajuta deasemenea la reducerea inflamației gingivale cauzata de alimente care patrund si raman interdentar,utilizarea unei paste de dinti specifica pentru dintii cu sensibilitate. De asemenea, este indicat sa limitam consumul alimentelor acide și acidulate si confectionarea unei gutiere pe care o sa purtam pe timpul noptii,pentru a stopa abraziunea produsa de bruxismul nocturn.

Controale periodice in scopul igienizarii profesionale si pentru a identifica factorii predispozanti.

Printre terapiile profesionale menite sa sigileze tubulii dentari,pot fi enumerate diferite tipuri de geluri sau soluții (nitrat de potasiu, fluorură de sodiu, fosfat sau hidroxid de calciu), rășini sau adezivi.

Atunci când detectati unul sau mai multi dinti cu sensibilitate este indicat sa va adresati medicului dentist pentru a indentifica rapid cauza si a instituii un tratament care sa stopeze si sa trateze aceasta problema!

STIAI DESPRE...?

Albirea dentara

albire dentara
Albire dentara cu lampa zoom

 

Un accesoriu pe care il putem asorta si purta cu mandrie,oricarei tinute,oricarui moment,oricarui anotimp.Despre ce este vorba? Despre zambetul alb si stralucitor,bineinteles.
Cum putem sa-l ”achizitionam”? Printr-o rapida si placuta vizita in cabinetul stomatologic.Bine. Sa vedem ce presupune asta!

Albirea dinților este un tratament estetic foarte solicitat in ultima vreme; ca atare, reprezinta acum o componenta de o importanta considerabilă atât în plan social cât și în cel profesional. De fapt,dinții sănătoși si albi reprezintă una dintre cel mai dorite și mai căutate caracteristici estetice.
Igienizarea dentara
Inainte de a începe oricare metodă de albire, este necesar efectuarea unei igienizari dentare temeinice, pentru a elimina tartrul, placa și eventualele pigmentări externe.in ce consta aceasta igienizare? Bineinteles,este vorba de celebrul detatraj cu ultrasunete,de periaj profesional dar si de Air flow (polizarea unui jet de aer, apă și bicarbonat de sodiu, furnizate de un instrument specific direct pe suprafața dentară),despre care am vorbit deja intr-unul din articole anterioare.
Tipuri de albire
Așa cum era de așteptat, există diferite metode pentru albirea dinților. În general, totuși, dinții pot fi albiti în două moduri: -mecanic (periaj) sau – chimic(cu ajutorul substantelor).
Indiferent dacă este mecanică sau chimică – albirea dinților poate fi de două tipuri: -profesională sau realizata -acasă.
Tratamentul profesional, desigur, trebuie să fie efectuat de medicul dentist în cabinet,în timp ce tratamentul la domiciliu se poate face acasă utilizând anumite produse. Alternativ, vă puteți albi dinții efectuând tratamente combinate (cabinet – acasă).
Albirea profesională
După cum am menționat, procesul de albire profesională trebuie efectuat în clinici stomatologice. Când vorbim de albire profesională,facem referire la așa numita albire efectuată pe scaunul stomatologic prin utilizarea de agenți chimici de albire care pot fi activati sau nu de surse de lumină (cum se întâmplă, de exemplu, în procesul de albire cu lampa) . Bineinteles, albirea profesionistă este mai eficientă decât albirea realizata acasa, în ceea ce privește viteza și gradul de albire obținut.
Mecanismul de acțiune Cum funcționează albirea dinților cu lampa?
Tehnica de albire cu lampa constă în aplicarea unui gel pe bază de peroxid de hidrogen (H2O2) pe suprafața dinților. Același gel, activat de lampa foto, elibereaza radicalii liberi care penetrează smalțul dinților și ajung la moleculele pigmentate ale dinților – responsabile de petele sau de ingalbenirea lor .
Actuala „albire” a dinților este vizibilă imediat după prima vizita in cabinet dar rezultatul final se va vedea dupa 48 ore,timp in care gelul inca actioneaza in favoarea unui zambet si mai alb.
Indicaţii
Albirea dentară obținută cu ajutorul lampii este indicată pentru a îmbunătăți aspectul, culoarea și luminozitatea dinților. După cum știm, unele substanțe pot modifica, culoarea dintelui ,pot provoaca pete hipopigmentate mici și inestetice (negru, galben, roșu) care opacizează întreaga suprafață dentară. Fumatul,inaintarea în vârstă , tratamentele farmacologice (în special antibioticele ) și administrarea anumitor alimente sau băuturi – cum ar fi cafea , ceai, dulce și culori artificiale- sfârșesc prin distrugerea esteticii dinților. Tocmai în aceste condiții, utilizarea lampii constituie una din numeroasele metode indicate pentru albirea dinților. În plus, albirea dentară poate fi efectuată atât pe dinți vitali, cât și pe dinți care și-au pierdut vitalitatea (dinți devitali). În ultimul caz, totuși, procedura este puțin mai complexă și necesită timpi de execuție mai îndelungați
Ce indicații ar trebui să fie urmate după procedură?
După tratamentul pentru albirea dinților, este posibilă o creștere temporară a sensibilității la dinți. Unii pacienți prezintă, de asemenea, o arsură ușoară a gingiilor, care uneori are ca rezultat un disconfort mai pronunțat, dar care se remite spontan.
În cele două zile după albire, se recomandă cu insistență să se evite consumul de alimente care conțin pigmenți (de exemplu, sosuri), băuturi cu culori artificiale, cafea, lemn dulce, vin roșu și ceai negru. Fumătorii, pe de altă parte, ar trebui să se abțină de la fumat cel puțin două zile după tratament.

STIAI DESPRE...?

Sangerarea gingivala

Ce este ea,care sunt cauzele acesteia si cum putem prevenii si trata aceasta afectiune?!

gingivita
Sangerarea gingivala,cauze,tratament

Despre acest lucru vom vorbii in acest articol.
Sangerarea gingiilor,este unul dintre acele simptome,adesea trecute cu vedere si considerate neimportante.Multi dintre pacienti considera acest lucru nesemnificativ,desi,in realitate poate fi un semn al prezentei altor tulburari majore si prin urmare nu trebuie subestimat.De fapt,exista multe boli ale gingiilor care pot fi cauza sangerarii.
Sangerarea sporadica,poate avea loc,de exemplu,dupa o periere prea puternica sau dupa ce ati mestecat un aliment deosebit de dur.Daca acest fenomen tinde sa se repete,este necesara o consultatie de specialitate.
Sangerarea gingiilor se manifesta in moduri diferite,iar factorii care o determina pot fi diversi (de exemplu in timpul sarcinii este un fenomen frecvent intalnit).
Cauze care determina sangerari gingivale:
Gingivita- este prima cauza si cea mai intalnita.Gingivita sau fenomenul gingiilor rosii,este o inflamatie a tesuturilor gingivale cauzate de activitatea bacteriana.Microbii se inmultesc pe dinti si formeaza placa dentara.Daca nu este eliminata prin periaj
obisnuit si igienizare periodica(6 luni),aceasta placa poate provoca inflamarea gingiilor.Aceste inflamatii,la randul lor,pot determina hemoragii,care se vor intensifica dupa orice trauma mecanica (de ex. in timpul periajului).Daca gingivita nu este tratata cu promptitudine,poate provoca formarea unei carii sau a unei parodontite.
O alta cauza este reprezentata de Parodontita,o inflamatie destul de grava a gingiilor,consecinta a unei gingivite netratate.Afecteaza tesuturile care sustin dintele,le distruge si pe termen lung poate aparea caderea dintelui.
Alte cauze ale sangerarilor gingivale sunt unele afectiuni(ulcerul,diabetul,cancerul,unele medicamente).
Nutritia neechilibrata,dezechilibrul hormonal,consumul de alcool si fumatul,sunt deasemenea factori care cresc riscul manifestarii bolii gingivale.
Ce trebuie sa facem in caz de sangerare gingivala?
Multi dintre noi,nu reactionam la aparitia acestui simptom pentru ca nu provoaca durere,dar trebuie luat in considerare deoarece necesita tratament in timp util,fiind afectiuni destul de grave.
Iata deci,care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a prevenii in primul rand aparitia sangerarii gingivale:
Mentinerea unei bune igiene orale pentru a elimina placa dentara,
Efectuarea unei perieri adecvate a dintilor,dupa mese,de 2 sau 3 ori pe zi,
Controale regulate si igienizarea cavitatii bucale,recomand ca frecventa lor sa fie la 6 luni! 

 

Info Pacient, STIAI DESPRE...?

Caria Dentara

Caria Dentara,
📍Ce este ea,De Ce sa ne ingrijoram si Cum o tratam!
Pentru ca este cea mai raspandita si mai des intalnita afectiune din lume,am ales sa vorbim astazi despre acest subiect!
La finalul articolului,in josul paginii,gasiti cateva ilustratii care va vor contura si mai bine acest subiect.

📍In primul rand trebuie sa stim Ce Este ea?!!
Bacteriile prezente in placa dentara,transformarea zaharurilor in acizi si neindepartarea lor prin periaj,minim de 2 ori pe zi,duc la formarea unei cavitati in smalt si dentina,cavitate numita Carie Dentara.Netratata duce la distrugerea progresiva si sigura a dintelui.

📍Acum,ca am creionat putin si avem formata o idee despre ceea ce inseamna caria,vom vorbii despre importanta indepartarii ei de pe dinte,foarte IMPORTANT, in faza INCIPIENTA.

Pai De Ce in faza incipienta cand nici nu doare si este doar un punct negru pe dinte si nu cand dintr un punct se face o gaura si apare si sensibilitate dureroasa?
Pentru ca este un proces ireversibil.O data identificata,e bine sa tratam imediat pentru ca evolueaza rapid,deteriorand dintele,uneori ireparabil.
Tratand un dinte cariat,se amelioreaza functia masticatorie,estetica dar si,cel mai important,prevenim aparitia cariilor la dintii vecini.Refacerea unui dinte cariat,in stadiu incipient,implica o procedura mai simpla,mai rapida,mai ieftina,decat acelasi tratament in cazul unei carii profunde,putand fi necesare sacrificii mari de structura dentara,culminand chiar cu scoaterea nervului.

📍 In final aflam,cum tratam un dinte Cariat?
Pentru a trata un dinte cariat,medicul va indeparta partea din dinte deterioarata pana la intalnirea tesutului dentar sanatos.Cavitatea astfel obtinuta este dezinfectata si pregatita pentru restaurare cu materiale selectate in functie de pozitia dintelui,de dimensiunea si pozitia cavitatii,de cerintele estetice.In functie de criteriile acestea,dintele poate fi restaurat cu compozit,ceramica(inlay),coroana ceramica,etc.

📍Pentru a identifica posibilele leziuni carioase,va asteptam la o consultatie Gratuita,in care veti afla tot ceea ce este indicat sa faceti pentru a nu avea episoade neplacute,dureroase in viitor.
Pentru Programari  0749 105 155.
GARANTAT FARA DURERE!

Fotografia postată de Dr Alexandra Sitaru.
Carie in faza incipienta
Fotografia postată de Dr Alexandra Sitaru.
Refacerea cavitatii cu compozit
Image
Carie in stadiu avansat

 

Uncategorized

Article 3 Title

Lorem ipsum dolor sit amet, nonumy legimus placerat ius id. Doctus sanctus dissentias nam ut, eu movet graecis placerat qui. Offendit patrioque usu an, illud munere noluisse pri id. His an tollit necessitatibus. Qui modus labores ex, at mel justo voluptaria, ut vix utinam legendos.

Ne qui omnis illum lorem. No eros paulo laoreet vel. Veri adhuc cetero ea qui, oratio perpetua ius ea. Amet conclusionemque te qui, ius primis tamquam corrumpit eu. Nihil interpretaris eum no. No has cibo nonumy mandamus, mel audiam definiebas ex.

Velit paulo rationibus vis at, erat scriptorem ut per, ex vim interesset ullamcorper. Vel ut idque utinam omittantur. Putent disputationi eum ne. Est voluptua aliquando definitiones ea.

Eos ex oporteat quaestio, et quo odio nonumy deseruisse. Cu minim similique qui, vix suas populo ea. Ad feugiat periculis pri. Ne has numquam scripserit. An fugit civibus volutpat has, diam voluptatum an his.

Ne nec modus eruditi invidunt, cu euismod saperet vis. Qui ex temporibus concludaturque. Animal indoctum sit ea, oblique dignissim mel at, ea timeam facilis nam. Eu nec debet accumsan, ei qui alterum praesent mediocritatem.

Uncategorized

Article 2 Title

Lorem ipsum dolor sit amet, nonumy legimus placerat ius id. Doctus sanctus dissentias nam ut, eu movet graecis placerat qui. Offendit patrioque usu an, illud munere noluisse pri id. His an tollit necessitatibus. Qui modus labores ex, at mel justo voluptaria, ut vix utinam legendos.

Ne qui omnis illum lorem. No eros paulo laoreet vel. Veri adhuc cetero ea qui, oratio perpetua ius ea. Amet conclusionemque te qui, ius primis tamquam corrumpit eu. Nihil interpretaris eum no. No has cibo nonumy mandamus, mel audiam definiebas ex.

Velit paulo rationibus vis at, erat scriptorem ut per, ex vim interesset ullamcorper. Vel ut idque utinam omittantur. Putent disputationi eum ne. Est voluptua aliquando definitiones ea.

Eos ex oporteat quaestio, et quo odio nonumy deseruisse. Cu minim similique qui, vix suas populo ea. Ad feugiat periculis pri. Ne has numquam scripserit. An fugit civibus volutpat has, diam voluptatum an his.

Ne nec modus eruditi invidunt, cu euismod saperet vis. Qui ex temporibus concludaturque. Animal indoctum sit ea, oblique dignissim mel at, ea timeam facilis nam. Eu nec debet accumsan, ei qui alterum praesent mediocritatem.

Uncategorized

Article 1 Title

Lorem ipsum dolor sit amet, nonumy legimus placerat ius id. Doctus sanctus dissentias nam ut, eu movet graecis placerat qui. Offendit patrioque usu an, illud munere noluisse pri id. His an tollit necessitatibus. Qui modus labores ex, at mel justo voluptaria, ut vix utinam legendos.

Ne qui omnis illum lorem. No eros paulo laoreet vel. Veri adhuc cetero ea qui, oratio perpetua ius ea. Amet conclusionemque te qui, ius primis tamquam corrumpit eu. Nihil interpretaris eum no. No has cibo nonumy mandamus, mel audiam definiebas ex.

Velit paulo rationibus vis at, erat scriptorem ut per, ex vim interesset ullamcorper. Vel ut idque utinam omittantur. Putent disputationi eum ne. Est voluptua aliquando definitiones ea.

Eos ex oporteat quaestio, et quo odio nonumy deseruisse. Cu minim similique qui, vix suas populo ea. Ad feugiat periculis pri. Ne has numquam scripserit. An fugit civibus volutpat has, diam voluptatum an his.

Ne nec modus eruditi invidunt, cu euismod saperet vis. Qui ex temporibus concludaturque. Animal indoctum sit ea, oblique dignissim mel at, ea timeam facilis nam. Eu nec debet accumsan, ei qui alterum praesent mediocritatem.