STIAI DESPRE...?, Uncategorized

Coroana dentara

Coroana protetică,permite acoperirea completă a unui dinte natural, cu scopuri funcționale și estetice.

Ce este coroana dentara?

Este o proteză dentară, formată în mod tradițional dintr-un miez metalic și un înveliș ceramic exterior: acest tip de coroană este foarte fiabil din punct de vedere funcțional, dar permite,rezultate estetice mai limitate, deoarece punctul de joncțiune coroana- dinte natural constă intr-o margine metalică subțire,usor vizibilă, de culoare închisă. Miezul metalic inhibă, de asemenea, orice efect de transparență și luciu, dând dintelui o culoare gri, cu siguranță nu foarte naturală.
Imagini pentru capsula metalo ceramica
Coroana metalo ceramica vs coroana ceramica pe suport de zirconiu
În prezent, există soluții protetice care sunt mult mai satisfăcătoare din punct de vedere estetic, deoarece,utilizează materiale care sunt capabile să restabilească efectele de mare naturalețe. Este cazul coroanelor integral ceramice (adică fără schelet metalic) și a celor   ceramice cu miez de oxid de zirconiu, care, în plus față de asigurarea unor rezultate excelente de stabilitate și rezistență, reproduc transluciditatea smalțului dentar.
Cand folosim coroana dentara?
Este necesar să se recurgă la protezarea unui element natural în prezența unui dinte cu distructie mare , pentru a fi mai rezistent, prevenind fractura acestuia. Coroana dentară este de asemenea recomandată in cazul dintilor cu tratamente ale canalelor radiculare ,atât pentru a crește rezistența dintelui tratat,cat si pentru a îmbunătăți estetica,evitand  colorarea in timp a smaltului,ca rezultat al terapiei canalului radicular .
De asemenea, este posibilă utilizarea coroanei protetice în cazul dinților fracturati sau sparti si în cazul anomaliilor estetice de formă și culoare.
Cat dureaza protezarea unui dinte?
Numărul de sesiuni necesare aplicării unei coroane dentare poate varia,de la un minim de unul (dacă se utilizează tehnica digitală Cad-Cam pentru studiu și pregătirea coroanei) până la aproximativ 4-5: în general, se poate afirma ca,cu cât numărul programărilor este mai mic, cu atât este mai mare riscul de limitări estetice în rezultat. De fapt, este important  să fie probata, modificată și retușată înainte de fixarea finală, pentru a obține un rezultat final care să fie cu adevărat satisfăcător atât pentru pacient, cât și pentru medic.
Durata coroanei dentare depinde de mai mulți factori: – Igienă orală:  igiena dentară corectă ,dinții trebuie periati de cel puțin două ori pe zi,eventual dupa fiecare masa, -igienizare profesională si controale periodice,recomand la fiecare șase luni,– Situația dintelui implantat: coroana metalică / ceramică se poate uza dacă pacientul obisnuieste sa manance alimente foarte dure, – Viteza cu care se retrage gingia: odata cu vârsta, gingia se retrage, iar coroana ramane „scurta” .Viteza variază,în mod natural odata cu vârsta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.